Lista składników8 filetów śledziowych, surowe 100 g rodzynek 3 małe cebule 3 łyżki łagodnego keczupu 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki płynnego miodu, duże 1/4 szklanki octusól, pieprz 3 łyżki olejumąka do obtoczenia śledziJedna z moich potraw na Wigilię Bożego Narodzenia. Bardzo dobry śledzik, polecam.Płaty śledziowe umyć i obsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia.Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin.Rybki są pyszne polecam.