Jest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota na śledzika robię z tego właśnie przepisu:-)Składniki:1/2 kg śledzi ( matiasów)2 duże marchewki2 cebule100 g rodzynekolej do smażenia1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g)ok. 2 łyżek octucukier, sól, pieprz do smakuWykonanie:Śledzie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. W zależności od słoności śledzi często taką wodę trzeba wymieniać 2- 4 razy.Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Cebulę kroimy w półkrążki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkachMarchewki i cebule smażymy na głębokiej patelni na dość obwitej ilości oleju (warzywa muszą być bardzo miękkie). Następnie dodajemy rodzynki (bez wody) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.Śledzie kroimy na ukos w ok. 1-2 centymetrowe paski. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy śledzie. Wszystko razem delikatnie mieszamy.Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki muszą się schłodzić i przegryźć.Smacznego