Wykonanie
Jeżeli lubicie
śledzie na słodko to przepis dla was. Mój tata za nimi nie przepada, ale on nie lubi niczego z dań na słodko :). Ja natomiast je bardzo lubię i dlatego znalazły miejsce w moim świątecznym menu.
Składniki :30 dag solonych
filetów śledziowych5 dag
rodzynek2
cebule120 g
koncentratu pomidorowego2 łyżki
mioduolejOpis wykonania :1. Filety moczymy w dużej ilości zimnej
wody przez 3 godziny. Osuszamy, kroimy w 2 cm kawałki.2.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na chwile by się namoczyły.3.
Cebule kroimy w piórka, smażymy na
oleju, dodajemy koncentrat i
rodzynki dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy
miód i dokładnie mieszamy.
Śledzie przekładamy wystudzonym sosem i odstawiamy na dobę by przeszły.
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze
śledziJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy