ßßß Cookit - przepis na Śledź po cygańsku

Śledź po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, że nie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu mojego męża.
Składniki:
60 dag filetów śledziowych solonych
35 dag cebuli
1,5 szklanki oleju
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g rodzynek
Śledzie należy odmoczyć, a następnie pokroić w kostkę 2x2 cm. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, podgrzewać na średniej mocy palnika, a gdy cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/12/sledz-po-cygansku.html