Wykonanie
Śledź po cygańsku,
śledziki w
śmietanie, w
oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, że nie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w
sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem
śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym
stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z
rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu podniebieniu mojego
męża.Składniki:60 dag
filetów śledziowych solonych35 dag
cebuli1,5 szklanki
oleju4 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego50 g
rodzynekŚledzie należy odmoczyć, a następnie pokroić w kostkę 2x2 cm. Do rondla wlać
olej, dodać pokrojoną w większą kostkę
cebulę, podgrzewać na średniej mocy palnika, a gdy
cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem
śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.