Wykonanie
Przepis rekomenduje Dwór Korona KarkonoszySkładniki:1,5 kg
fileta z indyka1kg
pomarańczy (4szt)100ml
białego wina100ml
soku pomarańczowego50g
miodu2-3 gałązki
rozmarynu1 łyżka
mąki pszennejDo smaku:
Sól,
pieprz młotkowany,
imbir,
cynamonWykonanie:Fileta doprawić
solą,
pieprzem młotkowanym,
cynamonem,
imbirem,
miodem i
rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2
pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie
pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.Piekarnik nagrzać do temperatury 80*C.
Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać
sok pomarańczowy i
białe wino, dodać przyszykowane wcześniej
pomarańcze.Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w
między czasie.Pierś z
indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami
pomarańczy ze skórką.Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z
mąki i
wody, zagotować. Polać nim
fileta z indyka.www.dwor-korona.plŻyczę smacznego i zapraszam również do sprawdzenia innych obiadowych przepisów 🙂