ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka w pomarańczach – na Święta i nie tylko

Pieczeń z indyka w pomarańczach – na Święta i nie tylko

nazwa

Wykonanie

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
1,5 kg fileta z indyka
1kg pomarańczy (4szt)
100ml białego wina
100ml soku pomarańczowego
50g miodu
2-3 gałązki rozmarynu
1 łyżka mąki pszennej
Do smaku:
Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon
Wykonanie:
Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 80*C.
Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze.
Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w między czasie.
Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką.
Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka.
www.dwor-korona.pl
Życzę smacznego i zapraszam również do sprawdzenia innych obiadowych przepisów 🙂
Źródło:https://panikucharka.pl/dania-obiadowe/pieczen-z-indyka-w-pomaranczach-na-swieta-i-nie-tylko