Wykonanie
Share the post "
Karp z
kurkami zapiekany w śmietanie/Carp baked with mushrooms and sour cream"Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na
karpia na tzw. „ostatnią chwilę”Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a
karp z
kurkami w
śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki :1
karp pokrojony w dzwonka250 g mrożonych
grzybów, tutaj akurat
kurki, pokrojone na mniejsze kawałki2 średnie
cebule, pokrojone w drobną kostkę1 łyżka
masła2 łyżki
oleju rzepakowego1 szklanka tłustej, kwaśnej
śmietanysól,
pieprz1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Umyte i osuszone dzwonka dokładnie
posól i popieprz, odstaw na 30 minut.Na dużej patelni rozgrzej
olej, włóż
cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj
grzyby i smaż kolejne 2-3 minuty do całkowitego odparowania soku, dopraw
solą i
pieprzem, po czym dodaj
masło i smaż kolejną minutę.Na patelni rozgrzej odrobinę
oleju, włóż
rybę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na
karpia wyłóż
grzyby z
cebulą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 oC.Po 15 minutach pieczenia, wylej na potrawę
śmietanę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp
pietruszką i podawaj.Smacznego!
English version
Carp baked with mushrooms and sour cream(4 servings)Ingredients:1
carp, washed and sliced into 2 cm pieces250 g of frozen wild mushrooms (e.g. chanterelles), cut into pieces2 medium onions, diced1 tablespoon of butter2 tablespoons of canola oil1 cup full fat sour creamsalt and pepper1 tablespoon chopped parsleyPreparation:Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30 minutes.In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms. Cook for another 2-3 minutes until juices evaporates, season with salt and pepper, then add the butter and cook for 1 minute.In a frying pan, heat the dash of oil, add the fish and cook for 2-3 minutes on each
side and put into a baking dish. Sprinkle with anions and mushrooms, and bake in the preheated oven to 20o oC for about 20 minutes.After 15 minutes of baking,
pour in the cream and bake for another 5 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "
Karp z
kurkami zapiekany w śmietanie/Carp baked with mushrooms and sour cream"