Wykonanie
Pierwszy raz robiłam w ten sposób
karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu
karpich dań - ta
ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na
karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego
Karpia!Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam .
składniki (ok 8 małych porcji)ok 1 kg filetów z
karpiadwie garści
grzybów -
pieczarek,
kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam
suszonych prawdziwków )dwie średniej wielkości
cebuleczubata łyżka
masładwie łyżki
oliwyszklanka tłustej, kwaśnej
śmietanysólpieprzgarść drobniutko posiekanej
natki pietruszkiprzygotowanieFilety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli mają ości - usunąć, skropić
sokiem z cytryny. Odłożyć na bok.
Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy
pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone
grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości
wody aby napęczniały .Na
oliwie podsmażyć
cebulę do lekkiego zeszklenia, następnie dodać
grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.Dodać
masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia
grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.Z
ryby usunąć
sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej
oliwie.Jeśli filety są ze skórą należy
rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nich ułożyć
grzyby z
cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy
ryba w środku już jest upieczona, a
grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać
śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!Po wyjęciu z piekarnika
rybę posypać obficie
pietruszką! Smacznego !