ßßß Cookit - przepis na Karp zapiekany z grzybami i śmietaną

Karp zapiekany z grzybami i śmietaną

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu karpich dań - ta ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia!
Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam .
składniki (ok 8 małych porcji)
ok 1 kg filetów z karpia
dwie garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków )
dwie średniej wielkości cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki
przygotowanie
Filety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli mają ości - usunąć, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały .
Na oliwie podsmażyć cebulę do lekkiego zeszklenia, następnie dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.
Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.
Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.
Jeśli filety są ze skórą należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać obficie pietruszką! Smacznego !
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/12/karp-zapiekany-z-grzybami-i-smietana.html