ßßß Cookit - przepis na Sos kurkowy

Sos kurkowy

nazwa

Wykonanie

Sezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać.
Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy.
Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ...
Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie kurkami.
Pietruszka dodana do sosu wydobywa cały aromat z tych grzybów.
Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi .
Składniki:
300 g kurek
1 cebula
pęczek pietruszki
100 ml śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy.
Kurki myjemy w chłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości.
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz lekko solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem.
Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut.
W tym czasie sos się zredukuje i zagęści.
Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę.
Moja propozycja na dzisiaj to sos kurkowy z kluskami śląskimi.
Zobacz również:
Kluski śląskie.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/sos-kurkowy.html