Wykonanie
Sezon na
kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać.Dzisiaj zapraszam na sos
kurkowy.Można go podawać z
makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami,
ziemniakami,
mięsami, ...Tak przygotowany sos
kurkowy jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie
kurkami.
Pietruszka dodana do sosu wydobywa cały aromat z tych
grzybów.Na zdjęciu sos
kurkowy z kluskami śląskimi .
Składniki:300 g
kurek1
cebulapęczek
pietruszki100 ml
śmietany 30%3 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
masłasólpieprzWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę,
natkę pietruszki siekamy.
Kurki myjemy w chłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości.Na patelnię wlewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia
cebuli.Dodajemy
kurki i
masło. Całość jeszcze raz lekko solimy,
pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.Dodajemy
pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem.Dodajemy
śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut.W tym czasie sos się zredukuje i zagęści.Tak przygotowany sos
kurkowy pięknie pachnie
kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu
kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę.Moja propozycja na dzisiaj to sos
kurkowy z kluskami śląskimi.Zobacz również:Kluski śląskie.Smacznego :)