Wykonanie
Zupy odnajdują dziś swoje dawne miejsce na naszych stołach. Są wspomnieniem dzieciństwa ,obiadów i kolacji ,do których zasiadała cała rodzina. Zupę często przygotowujemy dla dzieci, które po powrocie ze szkoły mogą same ją odgrzać i zjeść.Zupy
grzybowe gotujemy z
grzybów świeżych, suszonych, solonych i konserwowych, z jednego lub kilku gatunków.
Najważniejsze-muszą być jadalne! Zupę gotujemy na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać
śmietaną,
żółtkami lub zasmażką. Podajemy z grzankami,
groszkiem ptysiowym, łazankami czy
ziemniakami ,posypane
natką pietruszki.500g
grzybów ,nie suszonych1
cebula1-1,2 l rosołu lub
wywaru z warzyw3 łyżki
masła200ml
śmietany1 łyżka
natki pietruszkisól,
pieprzOczyszczone
grzyby pokroić i przesmażyć na
maśle razem z posiekaną
cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić
solą i
pieprzem.Zalać połową rosołu i gotować 10min,a następnie zmiksować.Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć
śmietaną.Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu .PS. Ostatnio pisałem o smardzach. Dodatek tych
grzybów(mogą być suszone) wzmacnia aromat i wzbogaca smak zup
grzybowych.