Wykonanie
Na moim blogu zdecydowanie za mało jest ryb, niestety spowodowane jest to mięsnym gustem mojej połówki, ale postaram się to zmienić:) Tymczasem proponuję niezwykle łatwy i szybki przepis na
dorsza w pikantnym
sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”. Wprawdzie w oryginale użyty jest witlinek, jednak
dorsz także sprawdził się doskonale. Podałam go z
makaronem, lekką
sałatką i grillowanymi warzywami. Było pysznie, polecam!

Scroll down for recipe in English
Dorsz w pikantnym
sosie pomidorowym(4 porcje)Składniki:4
filety z dorsza, bez skóry (po 150 g każdy)2 łyżki
oliwy z oliwek lub innego
oleju roślinnego1 duża
cebula, posiekana w drobną kostkę3 ząbki
czosnku, posiekane w drobną kostkę2 filety
anchois, posiekanespory chlust białego
wytrawnego wina (1/3 szklanki)100 ml
bulionu rybnego lub drobiowego400 g krojonych
pomidorów z puszkiszczypta suszonych
płatków chili1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej
bazyliiduża szczypta
cukru pudrukilka kropel
sosu tabasco (lub więcej jak lubisz bardziej pikantnie)Przygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej i wrzuć
cebulę. Dopraw
solą i
pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj
czosnek i
anchois, po czym smaż kolejne dwie minuty.Teraz wlej
wino i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, po czym wmieszaj
pomidory,
chili,
oregano i
bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż
pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Dopraw
solą,
pieprzem,
sosem tabasco i
cukrem pudrem do smaku.Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety
solą i
pieprzem, po czym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od
trzech do czterech minut, aż
ryba przestanie być surowa w środku.Wyłóż
ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4 skinless pieces of cod (150 g each)2 tbsp
olive oil1 large onion, chopped finely3 cloves garlic, finely chopped2 anchovy fillets, choppedsplash of dry white
wine100 ml fish stock, chicken stock or water400 g canned diced tomatoespinch of dried
chili flakes1/2 tsp dried
oregano1/2 tsp dried basilpinch of caster sugarfew drops of
tabasco saucePrzygotowanie :Heat the oil in a pan for which you have a tight fitting lid, over low-medium heat. Cook the onion with a pinch of salt and pepper until it begins to soften, about 4-6 minutes. Add the chopped garlic and anchovy fillets and cook another two minutes.Add the splash of white
wine and let simmer until the pan is quite dry. Stir in the stock, tomatoes,
chili,
oregano and basil. Let simmer for about 30 minutes until the tomatoes have broken down and the sauce has thickened. Taste and adjust the seasoning with
tabasco sauce and caster sugar.When sauce is cooked, season fillets with salt and pepper, and lower into the sauce. Cover with tight-fitting lid, and steam fish over medium heat, three to four minutes, until firm and opaque.When fish is cooked, lift out of the pan with large spatula and
serve topped with a generous portion of sauce.Enjoy!

Share the post "
Dorsz w pikantnym
sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce"



