Wykonanie
Share the post "Mule w pikantnym
sosie pomidorowym z
chili /
Chilli tomato mussels"Dziś kolejny przepis na moje ukochane
małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kalorycznośćTym razem proponuję je w pikantnym
sosie pomidorowym z
papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam!Scroll down for recipe in English

(2 porcje)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek lub innego
oleju roślinnego1
cebula, posiekana w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 czerwona
papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki400 g krojonych
pomidorów w puszce1 kg
małż, oczyszczonych1 szklanka białego
wytrawnego winamała garść
natki pietruszki, posiekanej do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu
olej, wrzuć
cebulę,
czosnek i
chilli, po czym smaż do zeszklenia
cebuli. Następnie dodaj
pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut.Dodaj
małże i
białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały.Wsyp posiekaną
natkę pietruszki, dopraw
solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami.Smacznego!

English version
Chilli tomato mussels(2 servings)Ingredients:2 tablespoons
olive oil or vegetable oil1 onion, finely chopped2 cloves garlic, finely chopped1 red
chilli, thinly sliced400 g tin chopped tomatoes1kg mussels, bearded and ready to cook1 cup dry white
winehandful parsley, roughly choppedPreparation:In a saucepan heat oil over medium high heat. Add onion, garlic and
chilli and sauté until onions are translucent. Add chopped tomatoes and simmer for five minutes.Add the mussels and white
wine and stir till well combined. Add lid to saucepan and simmer for five minutes, tossing the pot a couple of times during that
time to
move the mussels around.Add chopped parsley, season with salt if necessary and stir, then
serve with the sauce and a few slices of toasted bread.Enjoy!

Share the post "Mule w pikantnym
sosie pomidorowym z
chili /
Chilli tomato mussels"



