ßßß Cookit - przepis na Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili

Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels"
Dziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność
Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(2 porcje)
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
400 g krojonych pomidorów w puszce
1 kg małż, oczyszczonych
1 szklanka białego wytrawnego wina
mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania
Przygotowanie:
W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut.
Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały.
Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami.
Smacznego!
English version
Chilli tomato mussels
(2 servings)
Ingredients:
2 tablespoons olive oil or vegetable oil
1 onion, finely chopped
2 cloves garlic, finely chopped
1 red chilli, thinly sliced
400 g tin chopped tomatoes
1kg mussels, bearded and ready to cook
1 cup dry white wine
handful parsley, roughly chopped
Preparation:
In a saucepan heat oil over medium high heat. Add onion, garlic and chilli and sauté until onions are translucent. Add chopped tomatoes and simmer for five minutes.
Add the mussels and white wine and stir till well combined. Add lid to saucepan and simmer for five minutes, tossing the pot a couple of times during that time to move the mussels around.
Add chopped parsley, season with salt if necessary and stir, then serve with the sauce and a few slices of toasted bread.
Enjoy!
Share the post "Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels"
Źródło:http://karmelowy.pl/mule-w-pikantnym-sosie-pomidorowym-z-chili-chilli-tomato-mussels