Wykonanie
Podczas wakacji na Chorwacji poznaliśmy Grażynkę i Tomka. To oni zaproponowali przygotowanie wspólnego obiadu w postaci
owoców morza. W końcu to właśnie tam, można było je kupić świeżo wyłowione i w bardzo atrakcyjnej cenie. Najpierw chłopaki dzielnie oczyścili 2 kg omułków, a
potem zabraliśmy się do gotowania. Pod namiotem nie jest to wcale takie łatwe.
Składniki:2 kg muli2 - 3
cebule1
czosnek1 litr białego
wytrawnego winaoliwaWykonanie:
Cebulę i
czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać
oliwę. Dodać
cebulę i zeszklić. Dodać
czosnek i chwilę razem podsmażyć. Wlać
wino. Kiedy się zagotuje dodać mule. Gotować przez kilka / kilkanaście minut, aż mule się otworzą. Można kilka
razy potrząsnąć w trakcie gotowania. Podawać z
pieczywem skropionym
oliwą i schłodzonym
winem.