Wykonanie
To już chyba ostatni przepis na przysmaki z
grzybów w tym sezonie. Jeżeli coś kończyć to najlepiej robić to w wielkim stylu. Dlatego też prezentujemy rewelacyjny przepis na sos z
kurek, który idealnie komponuje się z duszonym
łososiem, a także z
mięsem i
ziemniakami.Polecamy!
Składniki:
Kurki- 250-300 g1 duża
cebula2 ząbki
czosnku50 ml białego
wytrawnego wina4 łyżki
śmietany1- 2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Obraną
cebulę pokrój w drobną kostkę i duś na
oliwie około 10 min. systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj wcześniej wypłukane
kurki. Duś do momentu miękkości
grzybów (czas uzależniony jest od ich wielkości-mniejsze duś w całości, większe przekrój na pół, bądź na ćwiartki). Dodaj
wino i ciągle trzymaj na ogniu aż do momentu odparowania
wina.Dodaj
śmietanę i duś do momentu kiedy sos zgęstnieje. Całość dopraw
solą.Smacznego!