ßßß
 SKŁADNIKI:1/2 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta),5 świeżych pomidorów ( lub 1 puszka krojonych),2 ząbki czosnku,szczypta mielonego chilli,natka pietruszki,1 cebula,oliwa lub olej,przyprawy: bazylia, sól, pieprzWYKONANIE:Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Nie będę jej tradycyjnie gotować w osolonej wodzie, lecz dusić w patelni wok. Wrzucamy do woka i podlewamy szklanką wody - możemy dodać troszkę soli - jak kto woli. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 10 minut) na wolnym ogniu.Na innej patelni na oliwie lub oleju szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy nasza fasolka będzie miękka, odlewamy z niej wodę i do woka przelewamy przygotowany na drugiej patelni sos pomidorowy. Całośc podajemy udekorowane natką pietruszki.Samo zdrowie!SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI:1/2 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta),5 świeżych pomidorów ( lub 1 puszka krojonych),2 ząbki czosnku,szczypta mielonego chilli,natka pietruszki,1 cebula,oliwa lub olej,przyprawy: bazylia, sól, pieprzWYKONANIE:Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Nie będę jej tradycyjnie gotować w osolonej wodzie, lecz dusić w patelni wok. Wrzucamy do woka i podlewamy szklanką wody - możemy dodać troszkę soli - jak kto woli. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 10 minut) na wolnym ogniu.Na innej patelni na oliwie lub oleju szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy nasza fasolka będzie miękka, odlewamy z niej wodę i do woka przelewamy przygotowany na drugiej patelni sos pomidorowy. Całośc podajemy udekorowane natką pietruszki.Samo zdrowie!SMACZNEGO !!!