Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejny przykład wykorzystania
cukinii jako dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku z
pieczarkami w
sosie balsamicznym. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania i pasuje praktycznie do każdego dania głównego.Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:2
cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry ok. 0,5 cm8-10 duże
pieczarki, opłukane i pokrojone w ćwartki2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umieść
cukinię,
pieczarki i
czosnek w dużej misce.W drugiej miseczce misce wymieszaj
olej,
ocet,
sól i
pieprz i polej warzywa powstałą mieszanką.Całość dobrze wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia.Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 o C przez 15-20 minut, przewracając
cukinię w połowie pieczenia.Smacznego!
English versionBalsamic Roasted Zucchini with Mushrooms(4 servings)Ingredients:2 zucchini, washed and sliced into 0 . 5 cm thick slices8-10 large mushrooms, rinsed and quartered2 cloves garlic, chopped2 tbsp
olive oil1 tbsp balsamic vinegarsalt and pepper, to tastePreparation:Add the zucchini, mushrooms and garlic to a bowl.In a separate bowl,
whisk together the oil, vinegar, salt and pepper and
pour over the vegetables.Mix well then place on a baking sheet.Bake at 220 o C for 15-20 minutes, turning halfway.Enjoy!Share the post "Balsamiczna pieczona
cukinia z
pieczarkami"