ßßß Cookit - przepis na Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam kolejny przykład wykorzystania cukinii jako dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku z pieczarkami w sosie balsamicznym. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania i pasuje praktycznie do każdego dania głównego.Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki:
2 cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry ok. 0,5 cm
8-10 duże pieczarki, opłukane i pokrojone w ćwartki
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umieść cukinię, pieczarki i czosnek w dużej misce.
W drugiej miseczce misce wymieszaj olej, ocet, sól i pieprz i polej warzywa powstałą mieszanką.
Całość dobrze wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 o C przez 15-20 minut, przewracając cukinię w połowie pieczenia.
Smacznego!
English version
Balsamic Roasted Zucchini with Mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
2 zucchini, washed and sliced into 0 . 5 cm thick slices
8-10 large mushrooms, rinsed and quartered
2 cloves garlic, chopped
2 tbsp olive oil
1 tbsp balsamic vinegar
salt and pepper, to taste
Preparation:
Add the zucchini, mushrooms and garlic to a bowl.
In a separate bowl, whisk together the oil, vinegar, salt and pepper and pour over the vegetables.
Mix well then place on a baking sheet.
Bake at 220 o C for 15-20 minutes, turning halfway.
Enjoy!
Share the post "Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami"
Źródło:http://karmelowy.pl/balsamiczna-pieczona-cukinia-z-pieczarkami