Wykonanie
Share the post "Aromatyczne
curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato
curry"Odkąd pierwszy raz zrobiłam
curry według Jamiego Olivera (
kurczak tikka
masala), a później z przepisu Gordona Ramsaya, zakochałam się w kuchni indyjskiej. Dziś proponuję bardzo aromatyczne
curry pomidorowe z
indykiem, nie za pikantne, jak dla mnie idealne:). Polecam!Scroll down for EnglishAromatyczne
curry pomidorowe z
indykiem(4 porcje)Składniki:900g
mięsa najlepiej z udek
indyka, pokrojone w duże kawałki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
curry w proszku1 łyżeczka
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na sos:1 duże lub 2 małe
czerwone cebule4 ząbki
czosnku400g puszka krojonych
pomidorów1 szklanka
wody1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
miodu2 łyżki
curry w proszku1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
przyprawy garam masala1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne2 łyżki drobno startego świeżego
imbiru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzuPrzygotowanie:Wymieszaj
indyka w przyprawach, rozgrzej 3 łyżki
oleju w dużej patelni i obsmażaj
mięso przez kilka minut. następnie wyjmij go z patelni i odstaw.Zmiksuj w blenderze
cebulę z
czosnkiem, lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż je do tej samej patelni, w której smażył się
indyk i podsmaż przez 5 minut, do miękkości.Dodaj
pomidory,
jogurt,
wodę i resztę przypraw, następnie duś na średnim ogniu przez około 20 minut. Włóż
indyka i gotuj kolejne 20 minut.Smacznego!

English versionFragrant turkey tomato
curry(4 servings)Ingredients:900g turkey thighs cut in large chunks1/2 tsp salt1 tsp yellow
curry powder1 tsp
garam masala1/2 tsp black pepper1 tsp cinnamonIngredients for the sauce:1 large or 2 small red onions4 cloves garlic400g can crushed tomatoes1 cup water1 cup
yogurt2 tbsp honey2 tbsp yellow
curry powder1 tsp ground coriander1 tsp ground cardamom1 tsp cinnamon1 tbsp
garam masala1/4 tsp
cayenne pepper to taste2 tbsp finely grated fresh ginger1/2 tsp salt1/2 tsp black pepperPreparation:Toss the turkey in the spices and saute in 3 tbsp oil for just a few minutes in a large pot. Remove the turkey and set aside.Puree the onions and garlic in a food processor or chop as finely as possible. Add the puree to the same pot and slowly cook the onion mixture until softened, about 5 minutes.Add crushed tomatoes,
yogurt,water and the rest of spices, and simmer slowly for about 20 minutes before adding the cooked turkey and simmering for an additional 20 minutes or so before serving.Enjoy!

Share the post "Aromatyczne
curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato
curry"



