ßßß Cookit - przepis na Pasanda - ciepły sos pomidorowy z jogurtem

Pasanda - ciepły sos pomidorowy z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Zwykle jest to danie obiadowe, gotowane z kawałkami kurczaka, podawane z ryżem lub chlebkami naan . U mnie tym razem jako dodatek do obiadu, w którym można zanurzyć pieczywo lub kawałki shoarmy.
Składniki:
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
2 pomidory (mocno dojrzałe)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonego cynamonu
5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z cytryny
łyżka siekanej świeżej kolendry
pół papryczki chili
oliwa
sól
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Na patelnię wrzucić czosnek, imbir oraz przyprawy. Dusić przez chwilę. Pomidory obrać, spażyć i zdjąć skórę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do cebuli. Smażyć chwilę, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać jogurt i posolić. Podgrzewać aż powstanie gęsty sos, zatopiony w pomarańczowym oleju. Dodać kolendrę, sok z cytryny i posiekane chili. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/pasanda-ciepy-sos-pomidorowy-z-jogurtem.html