Wykonanie
Zwykle jest to danie obiadowe, gotowane z kawałkami
kurczaka, podawane z
ryżem lub
chlebkami naan . U mnie tym razem jako dodatek do obiadu, w którym można zanurzyć
pieczywo lub kawałki shoarmy.
Składniki:1/2
cebuli2 ząbki
czosnku1 łyżeczka tartego, świeżego
imbiru2
pomidory (mocno dojrzałe)1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
garam masalaszczypta mielonego
kardamonuszczypta mielonego
cynamonu5 łyżek
jogurtu naturalnegosok z cytrynyłyżka siekanej świeżej
kolendrypół
papryczki chilioliwasólPrzygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną
cebulę, smażyć aż się zeszkli. Na patelnię wrzucić
czosnek,
imbir oraz
przyprawy. Dusić przez chwilę.
Pomidory obrać, spażyć i zdjąć skórę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do
cebuli. Smażyć chwilę, aż
pomidory się rozpadną. Wtedy dodać
jogurt i posolić. Podgrzewać aż powstanie gęsty sos, zatopiony w
pomarańczowym oleju. Dodać
kolendrę,
sok z cytryny i posiekane
chili. Wymieszać i zdjąć z ognia.Smacznego :)