Wykonanie
26 października 2014Składniki:Ciasto kruche/spód:2 szklanki
mąki pszennej3
żółtka100g. miękkiego
masła1/2 szklanki
cukruMasa serowa z
toffi:750g.
półtłustego sera białego1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru1 saszetka
cukru waniliowego (16g.)400g.masy
toffi (1 puszka)2
jajkaWierzch:3
białka2 łyżki
cukru pudru1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejstarte kruche ciastoDodatkowo: Kwadratowa blaszka 25X25cmpapier do pieczenia
Przygotowanie:Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski wyrobić dłońmi ciasto.Odłożyć 1/3 zawinąć w folię spożywczą ,zamrozić.Pozostałym
ciastem wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia.Ciasto po nakłuwać widelcem.Masa serowa:
Ser przemielić w maszynce ,dodać
jajka ,
budyń oraz
cukier waniliowy.Wszystko razem zmiksować.Na ciasto kruche wyłożyć
toffi ,rozsmarować a następnie
ser biały-czynność powtórzyć.Wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać
cukier puder oraz
mąkę ziemniaczaną.Ponownie chwilę miksować.masę wyłożyć do blaszki,wygładzić.Zamrożone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posypać wierz ciasta.Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.(W razie przypalania się wierzch ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia)SmacznegoPost navigation← Tradycyjne kopytka z kremowym
sosem pieczarkowym.Syty ,smaczny i prosty obiad.Pomysł przygotowania naleśników z jajecznicą ściągnęłam od koleżanki.Odkąd spróbowałam raz na stałe zagościły podczas rodzinnych,weekendowych śniadań :) →