ßßß Cookit - przepis na Sernik z toffi

Sernik z toffi

nazwa

Wykonanie

26 października 2014
Składniki:
Ciasto kruche/spód:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
100g. miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
Masa serowa z toffi:
750g.półtłustego sera białego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 saszetka cukru waniliowego (16g.)
400g.masy toffi (1 puszka)
2 jajka
Wierzch:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
starte kruche ciasto
Dodatkowo: Kwadratowa blaszka 25X25cm
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski wyrobić dłońmi ciasto.
Odłożyć 1/3 zawinąć w folię spożywczą ,zamrozić.
Pozostałym ciastem wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem.
Masa serowa: Ser przemielić w maszynce ,dodać jajka ,budyń oraz cukier waniliowy.
Wszystko razem zmiksować.
Na ciasto kruche wyłożyć toffi ,rozsmarować a następnie ser biały-czynność powtórzyć.
Wierzch: Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Ponownie chwilę miksować.
masę wyłożyć do blaszki,wygładzić.
Zamrożone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posypać wierz ciasta.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
(W razie przypalania się wierzch ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Smacznego
Post navigation
← Tradycyjne kopytka z kremowym sosem pieczarkowym.Syty ,smaczny i prosty obiad.
Pomysł przygotowania naleśników z jajecznicą ściągnęłam od koleżanki.Odkąd spróbowałam raz na stałe zagościły podczas rodzinnych,weekendowych śniadań :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sernik-z-dodatkiem-slodkiego-toffi-na-kruchym-spodzie-z-delikatna-pianka-najlepiej-smakuje-w-towarzystwie-drugiej-osoby-i-ulubionej-kawy