Wykonanie
Składniki:1 kg
sera (można użyć gotowego w wiadereczku)1 całe
jajo + 2
żółtka1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy1 esencja cytrynowa1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki ucieramy mikserem. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.
Beza:3
białka4 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną
soli, dodajemy
cukier ubijamy na sztywno, dodajemy
mąkę mieszamy. Na arkuszu papieru rysujemy koło wielkości tortownicy od sernika, łyżką wyjmujemy pianę, bardzo deliaktnie, formujemy łyżką ładną
bezę pieczemy około 60 minut. W piekarniku gazowym 1. W elektrycznym na termoobiegu w temp jak najniższej,
beza się suszy a nie piecze.
Beza powinna być na półmiękka. Wykładamy po ostudzeniu na sernik. Polewamy
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej, posypujemy pokrojonymi
pistacjami!Niebo w gębie!;-)Szczerze polecam!!!
Podoba się Wam???