Wykonanie
Witam w 2011 roku :-). Zaczniemy spokojnie, bez szaleństw, wszak na pewno niedawno skończyliście Wasze świąteczne i noworoczne wypieki i desery.. I znając płeć piękną, pewnie przynajmniej 80% z Was pragnie zrzucić parę kilo.. ;-). W Nowym Roku dużych zmian na blogu nie przewiduję, czyli w wersji optymistycznej
będę piec dalej. Zagości więcej przepisów z
mąki razowej i orkiszowej (to jedno z blogowych postanowień noworocznych. Wezmę się także za porządkowanie spisu treści - do działu technicznego Bloxa wysłałam prośbę o przydzielenie większej liczby stron statycznych; chcę przywrócić ikonki przy przepisach w spisie treści i zrobić go bardziej czytelnym. Jeśli tylko moje prośby zostaną wysłuchane,
będę tam trochę grzebać, więc proszę o wyrozumiałość.Dziś ladyfingers -
biszkopty idealne. Naprawdę idealne. Niezastąpione do tiramisu, serników na zimno lub innych deserów. Może to będą pierwsze biszkopciki Waszych pociech? Bez
proszku do pieczenia i polepszaczy, a bardzo proste w wykonaniu. Kluczem do sukcesu w ich przypadku jest ścisłe trzymanie się poniższego przepisu. Korzystałam z przepisu mojego Dziadka, z tego samego, z którego robiliście
bitki z
makiem . Przed pieczeniem pozostawiamy je na chwilę do wysuszenia (jak
makaroniki), by ich wierzch był chrupki i posypujemy pudrem. A jak smakują? Rewelacyjnie, więc polecam :-).Składniki na około 35 sztuk:3 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie80 g drobnego
cukru do wypieków75 g
mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
cukier puder - do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek;
białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier (jak przy bezach - nie można wsypać
cukru na jeden raz) i ubijać dalej. Dodać
żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą jajeczną masę. Wsypywać powoli przesianą
mąkę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką; piana nie powinna opaść.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub piec na macie teflonowej (
ciasteczka idealnie się na niej pieką i bez problemu odchodzą). Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę
biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając
między nimi równe odstępy. Oprószyć je
cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut, by wyschły.
Przed samym pieczeniem ponownie oprószyć pudrem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, aż będą lekko złote. Po upieczeniu chwilę odczekać, następnie ściągnać je z maty, przełożyć na kratkę.Ważne:
białka niedokładnie ubite lub mało delikatnie wymieszana masa jajeczna z
mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce
biszkoptami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); bardziej płaskie będą również, jeśli blacha z
ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, najlepiej piec obie na jeden raz.Smacznego :-).