ßßß Cookit - przepis na Placuszki / racuszki z jabłkami

Placuszki / racuszki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Smak dzieciństwa. Potrawa, której w zasadzie nikomu nie trzeba dodatkowo zachwalać - prosta w wykonaniu, pyszna, domowa.
4 jajka rozmiar L
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 jabłka
olej do smażenia (przy patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu używam 2 łyżek oleju do całego smażenia)
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (pomoże w tym dodatek szczypty soli lub 1 łyżeczki soku z cytryny).
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy tyle mąki, by wyszło gęste ciasto. Dodajemy obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłka (ok. 0,5 x 0,5 cm). Ja osobiście wolę jabłka krojone niż tarte na tarce - nie rozpadają się podczas smażenia i są wyczuwalne w cieście.
Dodajemy połowę ubitych białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę ubitych białek, po czym mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.
Placuszki smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na złoto (u mnie 1 czubata łyżka ciasta = 1 placuszek). Smażymy na małym ogniu, by placuszki miały szanse zrobić się wewnątrz.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Z podanej ilości wychodzi ok. 16 placuszków.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/12/Placuszki-racuszki-z-jablkami.html