Wykonanie
Jutro idziemy z koszyczkiem do święcenia, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i święta. Skoro święta Wielkanocne to i baranek.Baranek pieczony przeze mnie jest już rodzinną "tradycja", moi najbliżsi są nimi obdarowywani z reguły dzień przed wielką sobotą.Gwarantuję, że baranek nie tylko ładnie wygląda ale też bardzo dobrze smakuje.
Składniki:3
jajka1
żółtko125 gram drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
cukru waniliowego75 gram roztopionego i wystudzonego
masła125 gram
mąki pszennej25 gram
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. W
między czasie
jajka,
żółtko,
cukier do wypieków,
cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać
masło i
mąki, delikatnie wymieszać. Formę na
baranka wysmarować
masłem, dokładnie obsypać
bułką tartą i wypełnić
ciastem.
Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć
baranka tak aby mógł sam stać.Smacznego ;)