Wykonanie
26 czerwca 2014Smażone plasterki
cukinii z farszem.Składniki:2 proste
cukinie200g.
pieczarek1 duża biała
cebula200g.
sera żółtego1 łyżka
masła1/2 łyżeczki:
soli ,
pieprzu ,
chiliPanierka:2
jajka1/2 szklanki
mlekaszczypta
soli i
pieprzu1-2 szklanki
bułki tartejOlej do smażenia
Przygotowanie:Z
cukinii odkrawamy końce przekrawamy na 3-4 części.Wydrążamy środki za pomocą małego nożyka i łyżeczki.Miąższ kroimy drobno.
Pieczarki i
cebulę obieramy , kroimy w małą kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzewamy
masło , wkładamy miąższ z
cukinii ,
pieczarki oraz
cebulę.Smażymy składniki na rumiano , doprawiamy.Wyłączamy gaz , dodajemy
ser żółty , mieszamy.Do wydrążonych
cukinii nakładamy ścisło farsz.Kroimy
cukinię w plastry.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem oraz
solą i
pieprzem.Każdy plaster
cukinii maczamy w jajkach a następnie w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej( tyle by zakrywał dno) smażymy
cukinię na rumiano obu stron.Post navigation← Tak przygotowaną roledę możemy podać na wiele sosobów.Na ciepłą lub zimną przystawkę czy danie główne z ulubionym ciepłym sosem i
sałatką ze świeżych warzyw.Tak przygotowany pasztet bez wahania możemy podać małym dzieciom. Jest puszysty i niezwykle delikatny. Podczas pieczenia pasztet wyrasta jak ciasto :) Zjada się nim ze smakiem nawet moja 13
mies. córcia :) →