Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam krokiety z
pieczarkami i
cebulą, pyszne. Uwielbiam
pieczarki, do tego naleśnik panierowany ;-) Dla mnie w zupełności wystarcza;) miłym zaskoczeniem był komplement
małża:" bezmięsne,a najadłem się, dobre Ci to wyszło" No i wszystko jasne;)
Składniki:Na ciasto naleśnikowe:
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1,5 szklanki
jajko - 1 sztuka
sól - szczyptaFarsz:
pieczarki - 300 g
cebula - 2 sztuki
sól,
pieprz do smaku ( farsz musi być pikantny)
masło klarowane - 2 łyżki - lub inny tłuszczPanierka:
jajka-2 sztuki
bułka tarta- ok,szklankiDodatkowo:
olej - 3 łyżki (1 do naleśników i 2 do smażenia krokietów)
Wykonanie:Ciasto naleśnikowe:
Mleko wymieszaj z
jajkiem, dodaj
sól, intensywnie mieszaj, następnie mieszając dosyp
mąki - nie przerywaj mieszania. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek i jest gładkie - odstawi aby odpoczęło.Farsz:
Pieczarki oczyść pokrój w talarki,
cebule w półksiężyce. Podsmaż na
maśle razem z
cebulą, przypraw
solą i
pieprzem. Gdy
cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru farsz mamy gotowy.Naleśniki:Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki.Z tej ilości wyszło mi 6 naleśników.Krokiety:Na usmażone naleśniki nałóż wcześniej przygotowany farsz - zakładamy boki z obu stron naleśnika i zwijamy w rulon. Panieruj w
bułce,
jajku i ponownie w
bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.