Wykonanie
SkładnikiSernik:
ser trzykrotnie zmielony, 500 g
budyń śmietankowy, 1 i 1/2 łyżkisłodzone
mleko skondensowane, 265 g
białka, z 2 małych
jajeksok z 1/2
cytrynyMus:
masło, 100 g
gorzka czekolada, 100 g
jajka, 3 dużedrobny
cukier, 115 g
kakao, 2 łyżeczki
żelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml ciepłej
wodySposób przygotowaniaSernik: Wszystkie składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier mocno docisnąć do ścianek formy. Wlać masę. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić.Mus:
czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masę połączyć z
żółtkami wymieszanym z
kakao.
Białka ubić na sztywno. Dodać
cukier i miksować, aż piana
zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki musu i wymieszać. Następnie połączyć z masą
czekoladową.
Białka dodać do
czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .