Wykonanie
Normalna do końca to ja nie jestem. W swój wolny dzień wstałam wcześnie rano, żeby zrobić
bułki. Chyba jestem uzależniona od tego rodzaju wypieków. Dzisiaj były bułeczki z delikatnym posmakiem
miodu. Bardzo mięciutkie, zarówno w środku jaki i na zewnątrz.Składniki
mąka pszenna chlebowa (typ 750), 300 gramsuche
drożdże, 4 gramy
jajko, 1 sztuka +
mleko (razem ma być 200 ml)
miód, 50 gramroztopione
masło, 30 gram
sól, 2/3 łyżeczkiDodatkowo:1
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
sezam do posypaniaSposób przygotowaniaWszystkie składniki połączyć. Ciasto zagniatać przez 10 minut. Zasypać
mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.
Bułki posmarować
jajkiem. Można dodatkowo posypać
sezamem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.green coffee bean extract