ßßß Cookit - przepis na bułki do hamburgerów (i nie tylko)

bułki do hamburgerów (i nie tylko)

nazwa

Wykonanie

Bułeczki są świetne, mięciuchne, maślane, lekko słodkie, ciasto cudnie się wyrabia, te bułaski to wgl sama przyjemność jest, od początku wyrabiania aż do pochłonięcia, bardzo polecam :)
0,5 kg mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłego mleka
20 gram świeżych drożdży
50 gram stopionego, schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
rozbełtane jajo do posmarowania na górę
20 gram sezamu do posypania
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić do "ruszenia" na 15 minut.
Mąkę przesiać z resztą cukru, solą, dodać wyrośnięty rozczyn, masło, miód i wyrobić elastyczne ciasto, u mnie trwało to 15 minut.
Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, zawinąć w folię i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do napuszenia. Następnie bułeczki lekko spłaszczyć ręka, posmarować jajem, posypać sezamem, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/buki-do-hamburgerow-i-nie-tylko.html