Wykonanie
Bułeczki są świetne, mięciuchne, maślane, lekko słodkie, ciasto cudnie się wyrabia, te bułaski to wgl sama przyjemność jest, od początku wyrabiania aż do pochłonięcia, bardzo polecam :)
0,5 kg
mąki pszennej tortowej300 ml ciepłego
mleka20 gram świeżych
drożdży50 gram stopionego, schłodzonego
masła2 łyżki
cukru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
solirozbełtane
jajo do posmarowania na górę20 gram
sezamu do posypaniaW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawić do "ruszenia" na 15 minut.
Mąkę przesiać z resztą
cukru,
solą, dodać wyrośnięty rozczyn,
masło,
miód i wyrobić elastyczne ciasto, u mnie trwało to 15 minut.Ciasto włożyć do miski oprószonej
mąką, zawinąć w folię i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do napuszenia. Następnie bułeczki lekko spłaszczyć ręka, posmarować
jajem, posypać
sezamem, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego.