Wykonanie
Zapraszam na pyszny domowy
chleb. Przygotowanie domowego
pieczywa z maszynki nie wymaga wiele czasu i jest to argumentem, który często bierze górę, kiedy staję przed dylematem czy upiec
chleb metodą tradycyjną w piekarniku, czy też posłużyć się maszynką. Dziś będzie to klasyczny biały chlebek na
mące pszennej z dodatkiem
miodu- bardzo puszysty i delikatny w smaku. Polecam :) .Składniki:· 500 g
mąki pszennej· 270 ml ciepłego
mleka· 7 g suchych
drożdży· 1
jajko· 2 łyżki miękkiego
masła· 2 łyżeczki
cukru· łyżeczka
miodu· łyżeczka
soliDo maszynki do pieczenia
chleba wlewamy lekko podgrzane
mleko, miękkie
masło,
jajko,
cukier,
miód i
sól. Dodajemy
drożdże. Wysypujemy
mąkę. Nastawiamy maszynkę na odpowiedni program (u mnie jest to opcja-
chleb biały szybki) i czekamy na pyszny chlebek (czas samego pieczenia to ok. 45 minut).