Wykonanie
W końcu trochę popadało, ale i tak nadal jest bardzo duszno ...lato :) Obiady w takie dni najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę
wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski
drożdżowe parzone z
jogurtem lub
owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa ....
SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki pszennej (plus do podsypania)1 szklanka
mleka2
jajka3 dag
drożdży3 łyżki
masła1 łyżeczkę
cukruszczyptę
solidodatek
wiśnie wydrylowane 1 szklankę2 łyżki
miodu1 łyżkę
masłaSPOSÓB WYKONANIA :
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, wymieszać z 2 łyżkami ciepłego
mleka i 1 łyżką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą
mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę
soli, połączyć z resztą podgrzanego
mleka,
jajkami i rozczynem. Ciasto wyrabiać, aż się stanie elastyczne. Dolać wystudzone
masło, wyrabiać jeszcze kilka chwil( w razie potrzeby posypać
mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)Po tym czasie uformować niewielkie kulki, pozostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Przygotować garnek z gotującą się
wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek przykrywamy ściereczką i na tym pod przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut.Dodatek
Wiśnie drylujemy, na patelni rozpuszczamy
masło i chwile
wiśnie podsmażamy po czym dodajemy
miodu lub
cukru brązowego, mieszamy sok z
wiśni nam się ładnie skarmelizowuję.
Smacznego :)