Wykonanie
Moje pierwsze domowe
bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z
sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem. Polecam! U nas gościły w weekend :)
'bułki hamburgerowe z sezamem'Składniki (10 małych bułeczek):- 500 g
mąki pszennej- 300 ml
mleka- 10 g świeżych
drożdży- 50 g miękkiego
masła- 2 łyżki
cukru- 1 łyżka
miodu- 1 łyżeczka
soli-
sezamMleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać
drożdże,
cukier i 1 łyżkę
mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
masło, rozczyn i
miód. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. (uwaga! należy bardzo długo wyrabiać! ręcznie ok.30 minut, w mikserze, za pomocą haka ok.10 minut)Ciasto przykryć folią i odstawić na 1 , 5-2 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania, ciasto dwukrotnie złożyć.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części (ok.90g każdy). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem.Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.Przed podaniem, przekroić i zrumienić pod grillem.Smacznego!
Źródło: blog 'Twoje&Moje'