Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się weekend. Nawet dla mnie, co cieszy mnie niezmiernie. Poprzedni, teoretycznie wolny, spędziłam kursując
między łóżkiem a kanapą, czując się przy tym raczej licho. Teraz, w pełni sił, z optymistycznymi prognozami pogody, mam nadzieję na cudowne dwa dni. Może nawet nie tak zupełnie leniwe...?Oczywiście, wolny weekend wiąże się z gotowaniem. Duuuużą ilością gotowania. W planie jest ciasto i
ciasteczka, może nawet więcej niż jeden rodzaj, ale główną atrakcją będzie sobotni obiad (na niedzielę jesteśmy zaproszeni; już się doczekać nie
mogę). Staramy się z C. takie dni celebrować; wspólne spędzanie czasu w kuchni
daje nam dużo frajdy. Można się pośmiać, popłakać przy krojeniu
cebuli; nawet zmywanie, gdy nie trzeba tego robić samemu, nie jest takie straszne.Burgery uchodzą za jeden z najpopularniejszych fast foodów; ostatnimi czasy jednak wdarły się na salony . No, może trochę przesadzam... Ale ich finezyjne, wyszukane wersje można znaleźć w najlepszych restauracjach.A co powiecie na domową wersję...?Jeśli sami zabierzecie się za przygotowywanie
bułek,
zrobi się z tego zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują
soki z
mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem.
Bułki hamburgerowe z
sezamemSkładniki:(na 8
bułek)500 g
mąki pszennej300 ml letniego
mleka20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli50 g
masładodatkowo:3 łyżki
mleka20 g
sezamuMąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier, wlać 100 ml
mleka. Odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.Po tym czasie dodać pozostałe
mleko i
sól, zagnieść gładkie ciasto. Dodać
masło, wyrobić.Odstawić na 1-1 , 5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno spłaszczyć; odstawić na 20 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać
mlekiem, posypać
sezamem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ja tymczasem idę planować weekendowe desery...