ßßß Cookit - przepis na Bułeczki hamburgerowe

Bułeczki hamburgerowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
5 żółtek
1 łyżka + 1 łyżeczka cukru
100 g masła
ORAZ
żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
sezam
Przygotowanie
Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia (kubek z drożdżami można postawić na mące w misce, jeśli wykipią, to bezpośrednio do mąki, miskę z mąką przykryć ściereczką na czas wyrastania drożdży).
Jajko i żółtka ubić z 1 łyżką cukru na puszystą i gęstą masę (kogel mogel), ok. 7 minut ubijania. Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, ubite żótka i wymieszać wszystko łyżką lub zacząć wyrabiać mikserem. Dodać bardzo miękkie lub ostudzone masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę do 1 i 1/2 godziny (zależy jak ciepło jest w otoczeniu i jak pracują drożdże).
Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kuleczki i ułożyć je z zachowaniem odstępów na 2 dużych blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 - 45minut.
Piekarnik nastawić na 210 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wierzch bułeczek z pierwszej blaszki posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 15 minut na złoty kolor. Upiec drugą partię bułeczek.
Wskazówki
W przypadku ciasta drożdżowego szczególnie ważna jest temp. składników, mają być ogrzane w temp. pokojowej. Drożdże należy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, w pomieszczeniu nie może być przeciągów, im cieplej, tym ciasto szybciej rośnie.
Bułeczki po ostudzeniu można zamrozić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/buleczki-hamburgerowe