Wykonanie
Składniki12 sztuk50 g świeżych
drożdży500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli250 ml ciepłego
mleka1
jajko5
żółtek1 łyżka + 1 łyżeczka
cukru100 g
masłaORAZ
żółtko + 1 łyżka
mleka (do posmarowania
bułek przed pieczeniem)
sezamPrzygotowanie
Drożdże,
jajka i
masło wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól.
Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać połowę ciepłego
mleka, 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżeczki
mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia (kubek z
drożdżami można postawić na
mące w misce, jeśli wykipią, to bezpośrednio do
mąki, miskę z
mąką przykryć ściereczką na czas wyrastania
drożdży).
Jajko i
żółtka ubić z 1 łyżką
cukru na puszystą i gęstą masę (kogel
mogel), ok. 7 minut ubijania. Wyrośnięte
drożdże wlać do
mąki, dodać resztę ciepłego
mleka, ubite
żótka i wymieszać wszystko łyżką lub zacząć wyrabiać mikserem. Dodać bardzo miękkie lub ostudzone
masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę do 1 i 1/2 godziny (zależy jak ciepło jest w otoczeniu i jak pracują
drożdże).Wyłożyć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kuleczki i ułożyć je z zachowaniem odstępów na 2 dużych blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 - 45minut.Piekarnik nastawić na 210 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wierzch bułeczek z pierwszej blaszki posmarować delikatnie roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem, posypać
sezamem i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 15 minut na złoty kolor. Upiec drugą partię bułeczek.WskazówkiW przypadku
ciasta drożdżowego szczególnie ważna jest temp. składników, mają być ogrzane w temp. pokojowej.
Drożdże należy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, w pomieszczeniu nie może być przeciągów, im cieplej, tym ciasto szybciej rośnie.Bułeczki po ostudzeniu można zamrozić.