Wykonanie
Konsekwencją mojej decyzji w sprawie domowego
pieczywa są kolejne pyszne
bułki. Delikatne, niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatkowi
miodu są lekko słodkie dlatego najlepiej pasują do
sera lub samego
masła.
ŹródłoSkładniki:300 g
mąki pszennej2/3 łyżeczki
soli8 g świeżych
drożdży1
jajko plus
mleko do uzupełnienia na 200 ml50 g
miodu30 g roztopionego
masłaziarna
sezamu + rozpuszczone
masło do posmarowaniaZ
drożdży, łyżki
mąki i łyżki
mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut.
Mąkę zmieszać z
solą, dodać rozczyn oraz roztopione
masło i
jajko z
mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych kawałków i uformować
bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować
masłem, posypać
sezamem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Piec w temperaturze 200 st.Smacznego:)