Wykonanie
Moja historia z
bułkami i
chlebami toczy się już dobrych parę lat. Za sobą mam udane eksperymenty ale i też mniej udane. I obiektywnie muszę przyznać, że niestety większość
chlebów nadawałaby się do tego, żeby burzyć nimi ściany, a
bułek z powodzeniem można by użyć do wybijania szyb. Czy się przejmuję? Nie bardzo. Po prostu próbuję dalej. W końcu osiągam sukces. Te
bułki to
absolutny hit. Są rewelacyjne. Puchate i pyszne. Zdecydowanie polecam:)
Składniki:70 g
płatków owsianych20 g
miodu20 g
masła- rozpuszczonegopół łyżeczki
soliok 200 ml ciepłego
mleka320 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdżyjajko do posmarowania
czarnuszka,
sezamWykonanie:
Drożdże zalej połową szklanki ciepłego
mleka, dodaj
miód, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Płatki zmiel w młynku. Wsyp zmielone
płatki do miski, dodaj
sól,
mąkę pszenną. Dolej
drożdże, resztę
mleka i
masło. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Włóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na ok 1-1,5- godziny lub do momentu aż znacznie zwiększy objętość. Gdy wyrośnie ponownie je zagnieć i uformuj bułeczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryj je ponownie i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Posmaruj je
jajkiem i posyp
czarnuszką lub
sezamem. Piecz w temp. 200 stopni przez ok 15 minut aż będą rumiane.Smacznego!