ßßß Cookit - przepis na drożdżowe paszteciki z cebulą

drożdżowe paszteciki z cebulą

nazwa

Wykonanie

Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.
Składniki: na ciasto:
600 g mąki
1 szklanka mleka
30 g drożdży
2 jajka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
100 g masła
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka bazylii na farsz:
1 kg cebuli
2 łyżki pikantnego ketchupu
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
dodatkowo:
jajko
sezam
czarnuszka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/drozdzowe-paszteciki-z-cebula.html