ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami

nazwa

Wykonanie

Paszteciki na wigilijny stół to pyszny dodatek do barszczu. Paszteciki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy nawilgną, są wtedy bardzo miękkie.
1/2 szklanki mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
50g masła stopionego
350g mąki
1 jajko
białko do smarowania
sól
sezam do posypania
miseczka suszonych grzybów
200g pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, stopione masło i sól. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Pieczarki i cebule obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na oleju, dosmakować solą i pieprzem. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładać farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na paszteciki. Gotowe wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem i odstawić na ok. 15 minut, aby znów wyrosły. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/12/paszteciki-z-grzybami.html