ßßß
 
            
         Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.Składniki:500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)3/4 szklanki ryżukawałek białej kapustykilka pieczarek300 g mięsa mielonego1/2 cebuli2 ząbki czosnku2 jajkasólpieprzsłodka i ostra paprykatłuszcz do smażeniaMięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką.
Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.Składniki:500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)3/4 szklanki ryżukawałek białej kapustykilka pieczarek300 g mięsa mielonego1/2 cebuli2 ząbki czosnku2 jajkasólpieprzsłodka i ostra paprykatłuszcz do smażeniaMięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką.