ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: placuszki "gołąbkowe"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: placuszki "gołąbkowe"

nazwa

Wykonanie

Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.
Składniki:
500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)
3/4 szklanki ryżu
kawałek białej kapusty
kilka pieczarek
300 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
tłuszcz do smażenia
Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/placuszki-goabkowe.html