ßßß Cookit - przepis na pierś faszerowana

pierś faszerowana

nazwa

Wykonanie

Obowiązkowa pozycja na Bożonarodzeniowym i Wielkanocnym stole. Bardzo podzielna i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Można podawać na ciepło i zimno.
Składniki:
1 kg piersi kurczaka
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
2 jajka
1 bułka czerstwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
sól
pieprz
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na cebuli. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, bułką, jajkami i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć farsz i zawinąć. Owinąć bawełnianą nitką. Piec w piekarniku około 90 minut, podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/piers-faszerowana.html