Wykonanie
Takie domowe
pieczone mięsko jest smaczne na ciepło i na zimno, wtedy lepiej się kroi.Doskonale smakuje na kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym
poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.*keksówka 21 cmSkładniki:kilogram
mięsa mielonego z
łopatkiduża
pierś z kurczaka2
jajka1 czerstwa
bułka1 duża
cebula lub dwie mniejsze2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
pieprzsól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone)słodka i
ostra paprykatłuczona
kolendra2 łyżki
olejuCebulę posiekać i usmażyć na łyżce
oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso mielone umieścić w misce. Wbić
jajka, dodać
bułkę, rozdrobniony
czosnek,,
cebulkę przyprawy i
sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować
olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mniejszą
połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy
mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać
mięso podczas pieczenia.