Wykonanie
Zapraszam Was na soczysste
papryki nadziane pysznym
mięsem mielonym z dodatkami.To moje pierwsze faszerowane warzywa i już wiem, że
będę robić je częściej:) Przedwczoraj zrobiłam je naszym przyjaciołom i smakowało, a wybredni są;)) całuję MiP i dzięki za pomysł z
pieczarkami..
składniki:4
papryki (ja miałam 3 i zostało mi farszu)1
marchewka1
pietruszkakawałek
kapusty białej10
pieczarek1 torebka
ryżu300g
mięsa mielonego1 duża
cebulaczosneksól,
pieprzolej do smażeniaPołowę pokrojonej w drobną kostkę
cebuli podsmażamy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek a następnie
mięso mielone i smażymy. Myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach
marchewkę,
pietruszkę i
kapustę i dodajemy do
mięsa. Dusimy wszystko razem ok. 10 min.
Papryki myjemy, odkrawamy 'kapelusz' i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Gotujemy
ryż, odcedzamy i hartujemy zimną
wodą. Na
oleju podsmażamy drugą połowę posiekanej
cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę
pieczarki i smażymy do miękkości. A następnie dodajemy do
mięsa mielonego razem z
ryżem. Mieszamy, doprawiamy a następnie faszerujemy
papryki łącznie z kapeluszami, przekładamy
serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)