ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was na soczysste papryki nadziane pysznym mięsem mielonym z dodatkami.
To moje pierwsze faszerowane warzywa i już wiem, że będę robić je częściej:) Przedwczoraj zrobiłam je naszym przyjaciołom i smakowało, a wybredni są;)) całuję MiP i dzięki za pomysł z pieczarkami..
składniki:
4 papryki (ja miałam 3 i zostało mi farszu)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek kapusty białej
10 pieczarek
1 torebka ryżu
300g mięsa mielonego
1 duża cebula
czosnek
sól, pieprz
olej do smażenia
Połowę pokrojonej w drobną kostkę cebuli podsmażamy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie mięso mielone i smażymy. Myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i kapustę i dodajemy do mięsa. Dusimy wszystko razem ok. 10 min.
Papryki myjemy, odkrawamy 'kapelusz' i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Gotujemy ryż, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Na oleju podsmażamy drugą połowę posiekanej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy do miękkości. A następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z ryżem. Mieszamy, doprawiamy a następnie faszerujemy papryki łącznie z kapeluszami, przekładamy serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/papryka-faszerowana.html