Wykonanie
Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie
szpinak to na pewno Wam zasmakuje.Składniki: na ciasto:225 g
mąki2 łyżki
oleju15 g
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru135 ml letniej
wody na nadzienie:300 g
mrożonego szpinaku2 łyżka
masła1
serek topiony bez dodatków2-3 łyżki
śmietany1 mała
pierś z kurczakasólpieprzostra papryka2 ząbki
czosnkuser fetapomidorDrożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.
Szpinak rozmrozić, podsmażyć na
maśle. Dodać.
serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić
papryką,
solą i
pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć
szpinak,
mięso i
fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C. Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek
pomidora.