Wykonanie
Kupując w zeszłym roku automat do pieczenia
chleba dostałam gratis waflownicę. Schowałam ją wtedy i o niej zapomniałam. Ostatnio przy porządkach odgrzebałam ją gdzieś i zrobiłam dziś
wafelki cynamonowe z przepisu dołączonego do urządzenia. Jestem mile zaskoczona,
wafle kojarzyły mi się z suchymi
andrutami i dlatego tak długo ich nie robiłam. A tu szok. Słodkie, chrupiące,
cynamnowe, pyszne. Twarde to fakt, jak to
wafelki ale bardzo pasuje mi ich przypieczony smak. Idealne do chrupania zamiast
chipsów podczas oglądania filmu:)Składniki (około 60 sztuk):2
jajka315 g
mąki200 g
cukruszczypta
cynamonu125 g
masła1 łyżka
rumuJajka zmiksować z
cukrem. Następnie dodac
masło a po chwili
mąkę i resztę skłądników. Miksować, aż ciasto będzie lepie i jednolite. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem waflownicę posmarować
olejem. Z ciasta lepić kulki wielkości
orzecha, układać w waflownicy na środku każdego wzorka. Piec około 2 minut (Ustawiłam waflownicę na 3,5. Zależy jak mocno chcecie
mieć je przypieczone). Jeszcze ciepłe kroić nożem na kawałki.
Wafle ekspresowo twardnieją, więc należy pokroić je od razu po wyjęciu.