ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowe ciasto z kruszonką

Brzoskwiniowe ciasto z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Brzo­skwi­niowe cia­sto z kru­szonką jest takie jak lubię: pro­ste, smaczne i przy­rzą­dza się je dość szybko. Tym razem słod­kim sma­ko­ły­kiem zaszczy­ciła mnie moja lep­sza połowa, toteż spie­szę podzie­lić się z Wami łatwym prze­pi­sem. Na pią­te­czek i week­end (jeśli dotrwa) jak zna­lazł
300 g mąki pszen­nej 650,
150 g cukru (dowolny: krysz­tał lub trzci­nowy. Pole­cam jed­nak ten drugi),
125 g masła (82%),
4 jajka (M-ki lub więk­sze),
1 opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego (16 g),
3 łyżki rumu lub ok 1/3 fla­ko­nika aro­matu rumo­wego,
2 pła­skie łyżeczki proszku do pie­cze­nia,
szczypta soli mor­skiej (może być też kamienna lub warzona),
puszka brzo­skwiń.
Składniki na kruszonkę
20 g masła (roz­mię­kłego),
30 g mąki pszen­nej 650 (albo bar­dziej oczysz­czo­nej),
40 g cukru krysz­tału.
Wszyst­kie skład­niki na brzo­skwi­niowe cia­sto (oprócz brzo­skwiń) mik­su­jemy w naczy­niu na jed­no­litą masę. Cia­sto wyj­dzie dość luźne. 1/2 cia­sta wyle­wamy do tor­tow­nicy o śred­nicy 22 cm, wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Ukła­damy na cie­ście 1/2 pocię­tych na kawałki brzo­skwiń. Zale­wamy resztą cia­sta i ukła­damy na wierzch pozo­stałe owoce.
Skład­niki na kru­szonkę mie­szamy łyżką w kubeczku, a gdy już się rów­no­mier­nie połą­czą, roz­kru­szamy po wierz­chu cia­sta.
Brzo­skwi­niowe cia­sto z kru­szonką pie­czemy w pie­kar­niku nagrza­nym do 175ºC przez około 35–40 minut . Nasze wyszło takie pękate jak na zdję­ciu powy­żej. Spa­ła­szo­wa­li­śmy w jeden wie­czór. Smacz­nego
Brzo­skwi­niowe cia­sto z kru­szonką
Skład­niki:
30 dag mąki pszen­nej 650
15 dag cukru
12,5 dag masła
4 jajka (M-ki lub więk­sze)
1 opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego (16 g)
3 łyżki rumu lub ok 1/3 fla­ko­nika aro­matu rumo­wego
2 pła­skie łyżeczki proszku do pie­cze­nia
szczypta soli
puszka brzo­skwiń
2 dag mięk­kiego masła (kru­szonka)
3 dag mąki pszen­nej (kru­szonka)
4 dag cukru (kru­szonka)
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/brzoskwiniowe-ciasto-kruszonka