Wykonanie
Brzoskwiniowe ciasto z kruszonką jest takie jak lubię: proste, smaczne i przyrządza się je dość szybko. Tym razem słodkim smakołykiem zaszczyciła mnie moja lepsza połowa, toteż spieszę podzielić się z
Wami łatwym przepisem. Na piąteczek i weekend (jeśli dotrwa) jak znalazł300 g
mąki pszennej 650,150 g
cukru (dowolny: kryształ lub trzcinowy. Polecam jednak ten drugi),125 g
masła (82%),4
jajka (M-ki lub większe),1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g),3 łyżki
rumu lub ok 1/3 flakonika aromatu rumowego,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta
soli morskiej (może być też kamienna lub warzona),puszka brzoskwiń.Składniki na kruszonkę20 g
masła (rozmiękłego),30 g
mąki pszennej 650 (albo bardziej oczyszczonej),40 g
cukru kryształu.Wszystkie składniki na brzoskwiniowe ciasto (oprócz brzoskwiń) miksujemy w naczyniu na jednolitą masę. Ciasto wyjdzie dość luźne. 1/2 ciasta wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na cieście 1/2 pociętych na kawałki brzoskwiń. Zalewamy resztą ciasta i układamy na wierzch pozostałe
owoce.Składniki na kruszonkę mieszamy łyżką w kubeczku, a gdy już się równomiernie połączą, rozkruszamy po wierzchu ciasta.
Brzoskwiniowe ciasto z kruszonką pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 35–40 minut . Nasze wyszło takie pękate jak na zdjęciu powyżej. Spałaszowaliśmy w jeden wieczór. Smacznego
Brzoskwiniowe ciasto z kruszonkąSkładniki:30 dag
mąki pszennej 65015 dag
cukru12,5 dag
masła4
jajka (M-ki lub większe)1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)3 łyżki
rumu lub ok 1/3 flakonika aromatu rumowego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta
solipuszka brzoskwiń2 dag miękkiego
masła (kruszonka)3 dag
mąki pszennej (kruszonka)4 dag
cukru (kruszonka)