Wykonanie
Znów
żurawina, no ale nie moja
wina iż ją uwielbiam :) Tym razem coś na
alkoholowo. Jednak, jak ktoś nie lubi to może nie dodawać, tylko jakiś sok ;-) Ja użyłam
Rum Captain Morgan Black Label 0,7L 40%, cena sklepowa ok 56 zł ;-) Ale bardzo dobry, mocny w smaku.
Składniki:4
jabłkamąkacukier1
jajko3 łyżki
masłapół szklanki
rumuJabłka obieramy i kroimy na 4 połówki i te połówki jeszcze na pół.Tak, że z jednego
jabłka wychodzi 8 połówki. Jeśli
jabłka są gorzki w smaku to wtedy obtaczamy je w cukrze. Jeśli są słodkie to nie trzeba.Kawałki
jabłek obtaczamy w
mące potem w
jajku.
Masło, roztopić na patelni i smażyć z obydwu stron kawałki
jabłek.
Potem układamy na talerzu. Na środek nakładamy
żurawinę.
Rum rozgrzewamy w rondelku. A
potem skraplamy nasze jabłuszka. Przed podaniem możemy też zapalić jabłuszka i będą płonące. Ta wersja też może być dla dzieci, tylko nie dodajemy
rumu.Życzę smacznego :)