Wykonanie
W naszym domu wszyscy kochają
mięso , a jednym z lepszych
mięsnych dań są sznycle . W zasadzie , jest to tak jakby nasz
schabowy , tyle że na
maśle i z
cielęciny . Sznycle to tradycyjne kuchnia Austriacka , która jak dla mnie jest zazwyczaj zbyt ciężka i nie należy do moich ulubionych .. poza sznyclem , który stanowi wyjątek i jest chyba flagową pozycją . No cóż , czas brać się do roboty bo obiad sam się nie ugotuje i nie poda , choć nie wiem
czemu , mógłby przecież od czasu do czasu to zrobić ..tak dla wyjątku 😉
Składniki na 4 osoby ;4 kotlety cielęce2
jajka1 szklanka
bułki tartej1 szklanka
mąki1 szklanka
mlekasól do smaku1
cytryna4 łyżki
masła1 łyżka
olejuPlastry
cielęciny rozbijamy naprawdę cieniutko , układamy na głębokim talerzu i zalewamy
mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki . Następnie w miseczce roztrzepujemy
jajka , do kolejnych misek wsypujemy
bułkę tarta , osobno
mąkę .
Sznycle wyjmujemy z
mleka , solimy , obtaczamy
mące , następnie w
jajku , a na koniec w
bułce tartej . Smażymy na sklarowanym
maśle z dodatkiem
oleju na złoty kolor . Podajemy z kawałkiem
cytryny . Smacznego 😉