ßßß
Delikatne i cienkie naleśniki z dodatkiem zdrowszej mąki pszennej - orkiszowej razowej. Są wspaniale elastyczne, mogą służyć zarówno do nadzienia na słodko lub do wytrawnego. Bardzo polecam :-).Składniki na 12 sztuk:140 g mąki orkiszowej razowej500 ml mleka 3,2%4 jajka (używam dużych)30 g masła, roztopionegoszczypta soliPonadto:olej, do natłuszczeniaWszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na 30 minut.Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie olejem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta (ciasto jest dość rzadkie) i smażyć naleśniki, z obu stron, do zezłocenia. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, zamieszać je w naczyniu (otręby mają tendencję do opadania na dno naczynia).Jeszcze ciepłe naleśniki podawać z owocami lata, cukrem pudrem i/lub jogurtem/twarożkiem lub jak lubicie.Smacznego :-).