Wykonanie
Delikatne i cienkie naleśniki z dodatkiem zdrowszej
mąki pszennej - orkiszowej razowej. Są wspaniale elastyczne, mogą służyć zarówno do nadzienia na słodko lub do wytrawnego. Bardzo polecam :-).Składniki na 12 sztuk:140 g
mąki orkiszowej razowej500 ml
mleka 3,2%4
jajka (używam dużych)30 g
masła, roztopionegoszczypta
soliPonadto:
olej, do natłuszczeniaWszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na 30 minut.Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie
olejem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta (ciasto jest dość rzadkie) i smażyć naleśniki, z obu stron, do zezłocenia. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, zamieszać je w naczyniu (
otręby mają tendencję do opadania na dno naczynia).Jeszcze ciepłe naleśniki podawać z
owocami lata,
cukrem pudrem i/lub jogurtem/twarożkiem lub jak lubicie.Smacznego :-).