Wykonanie
Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wychodzą idealne i pyszne (do czego przyczynia się
masło klarowane).To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. na krokiety, czy do zapiekania z
mięsnymi lub warzywnymi nadzieniami.Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na 6 naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.Bardzo polecam ten przepis!6 sztukSkładniki100 g
mąki240 ml
mleka2
jajka3/4 łyżki roztopionego
masła klarowanego (ewentualnie
oleju)1/3 łyżeczki
solido posmarowania patelniniewielka ilość
masła klarowanego (ewentualnie
oleju)Wykonanieskładniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządkupatelnie nasmarować
masłem klarowanym za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczyrozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego kolorupodawać z dowolnym nadzieniem – w wersji słodkiej, lub wytrawnej. Te naleśniki można również zapiekać, podsmażać lub użyć do zrobienia krokietów
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus