ßßß Cookit - przepis na Sznycel Wiedeński – Wiener Schnitzel

Sznycel Wiedeński – Wiener Schnitzel

nazwa

Wykonanie

W naszym domu wszyscy kochają mięso , a jednym z lepszych mięsnych dań są sznycle . W zasadzie , jest to tak jakby nasz schabowy , tyle że na maśle i z cielęciny . Sznycle to tradycyjne kuchnia Austriacka , która jak dla mnie jest zazwyczaj zbyt ciężka i nie należy do moich ulubionych .. poza sznyclem , który stanowi wyjątek i jest chyba flagową pozycją . No cóż , czas brać się do roboty bo obiad sam się nie ugotuje i nie poda , choć nie wiem czemu , mógłby przecież od czasu do czasu to zrobić ..tak dla wyjątku 😉
Składniki na 4 osoby ;
4 kotlety cielęce
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
sól do smaku
1 cytryna
4 łyżki masła
1 łyżka oleju
Plastry cielęciny rozbijamy naprawdę cieniutko , układamy na głębokim talerzu i zalewamy mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki . Następnie w miseczce roztrzepujemy jajka , do kolejnych misek wsypujemy bułkę tarta , osobno mąkę .
Sznycle wyjmujemy z mleka , solimy , obtaczamy mące , następnie w jajku , a na koniec w bułce tartej . Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem oleju na złoty kolor . Podajemy z kawałkiem cytryny . Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/sznycel-wiedenski-wiener-schnitzel