ßßß Cookit - przepis na Schab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa

Schab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa

nazwa

Wykonanie

Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie 2 kg schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności .
Składniki :
2 kg schabu bez kości
40 g soli peklowej
4 łyżki ostrej mielonej papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
siatka wędliniarska do szynki
Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku i dodajemy 3 łyżki papryki ( jedna będzie potrzebna później ) , wszystko mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – co dziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy , upychamy w siatkę wędliniarską , nacieramy łyżką papryki i olejem . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny – to właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje swoją soczystość i jest zwarty . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przekładamy do lodówki i po kilku godzinach schab jest doskonały do użycia. Pychota polecam 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/schab-po-wegiersku-z-piekarnika-wedlina-kanapkowa