Wykonanie
Pieczona
wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że
schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków .
Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie 2 kg
schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności .
Składniki :2 kg
schabu bez kości40 g
soli peklowej4 łyżki ostrej mielonej
papryki4 ząbki
czosnku1 łyżka
cukrusiatka wędliniarska do
szynkiSchab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy
wodę (
daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy
sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki
czosnku i dodajemy 3 łyżki
papryki ( jedna będzie potrzebna później ) , wszystko mieszamy i zanurzamy w zalewie
schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – co dziennie obracamy
schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy
schab z zalewy , upychamy w siatkę wędliniarską , nacieramy łyżką
papryki i
olejem . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny – to właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje swoją soczystość i jest zwarty . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przekładamy do lodówki i po kilku godzinach
schab jest doskonały do użycia. Pychota polecam 😉