Wykonanie
Sałatka śledziowa , jest zawsze pyszna , a ta z zielonym , świeżym
szczypiorkiem..mniam 😉 Moja rodzinka nie pogardzi żadną
sałatką , oczywiście tylko geriatryczna połowa , bo dwaj młodzieńcy wieją , gdzie
pieprz nie rośnie , jeden przed krwiożerczymi warzywami , a drugi przed śmiercionośnym
śledziem .. No cóż jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził ,ja tam z błyskiem szczęścia w oku patrzę na pyszności w postaci sałatki .. 😉 Polecam tą prostą wersję śledziówki z niewielu składników .
Składniki :4-5 płatów
śledziowych ,solone6
ogórków konserwowych7
jajek1 pęczek
szczypiorku2 łyżki , czubate
majonezu1 płaska łyżka
musztardy Dijon
sól,
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę .
Śledzie odsączamy z zalewy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski lub kostkę wg. uznania .
Ogórki także kroimy w kosteczkę , a po pokrojeniu dociskamy papierowym ręcznikiem , żeby odciągnąć nadmiar soku .
Szczypiorek siekamy drobniutko . Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski , dodajemy
musztardę ,
majonez,
sól,
pieprz i mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy na godzinę do lodówki ,żeby naciągnęła smakiem .
Sałatka , jak to u tego typu potraw jest najsmaczniejsza na drugi dzień . Polecam , prosta i smaczna wersja śledziówki 😉