ßßß
Składniki :4-5 płatów śledziowych ,solone6 ogórków konserwowych7 jajek1 pęczek szczypiorku2 łyżki , czubate majonezu1 płaska łyżka musztardy Dijonsól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę . Śledzie odsączamy z zalewy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski lub kostkę wg. uznania . Ogórki także kroimy w kosteczkę , a po pokrojeniu dociskamy papierowym ręcznikiem , żeby odciągnąć nadmiar soku . Szczypiorek siekamy drobniutko . Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski , dodajemy musztardę , majonez,sól, pieprz i mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy na godzinę do lodówki ,żeby naciągnęła smakiem . Sałatka , jak to u tego typu potraw jest najsmaczniejsza na drugi dzień . Polecam , prosta i smaczna wersja śledziówki 😉